Forklaring av ulltypene
Hei alle sammen!
Vi har nå godt salg på ullproduktene våre, men felles for mange er at det er litt vanskelig å forstå de forskjellige ulltypene og produkttypene våre. Derfor litt nærmere forklaring her.
Vi bruker norsk og fransk ull. Den norske er kun vasket og ellers ubehandlet. Den franske er behandlet for krymping og mot midd. Den norske kan lukte litt lanolin/ullfett som noen forbinder med fjøslukt. Det er delte meninger om denne, noen synes det lukter " kvalitet " og andre fjøs. Vi som jobber med den kjenner ingen ting, men er du følsom for denne lukten, så velg den franske som er behandlet.
Den norske burde vært litt mer kortreist, men den blir fraktet til England for vasking og deretter returnert. Denne innehar ingen sertifikater, mens den franske tilfredsstiller kravene til Øko Tex Standard 100, klasse 1. Det betyr at den er skadestoffkontrollert, og inneholder ikke rester av kjemikalier/rengjøringsmidler utover de verdier som klassen fordrer. Klasse 1 er barn og baby så det er den strengeste forskrift som ligger til grunn.
Det er samme pris på disse ullproduktene, uansett ulltype. Den norske må vi bruke litt mer av, mens den franske er mye luftigere, og dermed lettere. Stoffet vi bruker er det samme, vi har akkurat nå gått over til et dunlerret som ikke "knirker", altså litt mykere enn det dere forbinder med dunlerret.
Vekten på våre dyner kan variere litt, men med norsk ull ca 3,5 kg for en som er 140x200, og fransk ull ca 3 kg. Dette er da vinterdynene, som jeg ser vi bruker opptil 3 navn på: vinterdyne, termodyne og helårsdyne. Dette er altså samme type dyne. Termo betyr at det er et ekstra isolerende luftlag "inni " dyna, og helårsdyne kan man si fordi mange bruker den hele året, mens noen bruker den kun til vinterdyne. Sommerdyna er ca halvparten så tykk. Vi lager også "spesialtermo" som består av to sommerdyner knytt sammen av bendelbånd rundt sidene. Denne blir da en ekstra, varm vinterdyne, og ved å knytte opp får man to gode sommerdyner.
Dere må absolutt bare ringe oss dersom dere lurer på dette og ønsker å vite mer! Telefon: 907 21 179. Bodil svarer stort sett hele døgnet.
Konklusjonen blir at dere må ha det klart hvilken ulltype dere ønsker; luktfri, velg den behandla, franske, og om dere ønsker den tyngste med ubehandlet, norsk ull, må dere beregne litt "naturlukt ".
Bestiller du i nettbutikken, bruk gjerne kommentarfeltet. Der kan dere gjerne skrive om dere ønsker å betale på forskudd eller per oppkrav. Ønsker dere å betale på forskudd sparer dere 100,- i fraktkostnader. Betalingsinformasjon blir da sendt ut ved bekreftelse av ordren.
ULLKORGA PÅ HJERTET